Köpek ve kedi, iki stil karşılaştırıldı: onları farklı bir şekilde sevmemizi sağlayan şey budur.

 

Yalnız kedi ve akrobat, "yetenekli politikacı" köpek ve her zaman hedefe ulaşmaya kararlı. Bu iki hayvanın kimliği gerçekten nedir?

Köpekleri seven insanlar var çünkü onlar şefkatli, dağınık, itaatkâr, eğlenceli, her zaman etrafta ve uyumlu. Diğerleri, muhtemelen tam tersi nedenlerle kediyi tercih eder: çünkü o sessiz, zarif, gururlu, bağımsız, iddialı, anlaşılmaz, bize sahip olmaya yönlendirilmekten daha meyillidir. Böylece dünya, birini diğerini seçenler, köpek gibi hissedenler ile kedi olanlar, kanlılığın kokulu dünyası hakkında heyecanlananlar, organik aşırılıkların kaçınılmaz paylaşımı ve bunlar arasında bölünmüş görünüyor. Kendilerini kedi röntgenciliğine kaptıran, akrobasisinin neredeyse bağımsız gözlemine. O zaman biri veya diğeri için bir tür seçmeli ortak bulabilir miyiz? Belki evet, bazen eğlenceli bir egzersiz bile olabilir. Belki değil

 

Ama maskelerin ötesinde, bu iki hayvanın kimliği gerçekten nedir? Kedinin şüphesiz bir solist olduğunu ve bu nedenle bireysel bir çözme eylemi yoluyla üstesinden gelmek için satrançla uğraşması gerektiğini ve tamamen vücudunun performansına emanet olduğunu söyleyerek başlayalım . Kedinin sorunları, engelleri doğrudan önündeki kaldıraçlara hareket ederek çözmesi gereken bir muammacının sorunlarına ve rakibi şaşırtması, gizlice hareket etmesi ve seçmeye çalışması gereken bir akıncının sorunlarına benzer. saldırıyı başlatmak için en iyi zaman.

 

 

Köpeğin sorunları ise, kolektif eylemleri gerçekleştirmek için grup içinde arabuluculuk ve danışma süreçlerini nasıl dengeleyeceğini bilmesi gereken yetenekli bir politikacının sorunlarıdır . Dahası, avlanma tarzı gizliliğe ve şaşkınlığa değil, avı korkutma ve bir grup takip eylemiyle yorma yeteneğine dayanıyor.

 

Kedinin esrarengiz zekası kendini bazı mükemmel bilişsel performanslarla gösterir, örneğin: i) yolu boyunca karşılaştığı tüm yeniliklere olan keşifsel ilgi; ii) dikkatini dağıtmama ve saatlerce bir hedefe odaklanmama sanatı olarak anlaşılması gereken konsantre olma yeteneği; iii) En iyi taktiğin planlanmasında, yaklaşma yönteminin seçiminde, en uygun zamanlamanın değerlendirilmesinde pusuya düşürme stratejik görevi; iv) problem koşulunun yapısal gereksinimlerini değiştirebilecek eylemler gerektiren durumlara karşı merak; v) bir problemin üstesinden gelme, yani hedefe yanlış yoldan ulaşma, aynı zamanda tur dışı davranışları çalıştırma yeteneği; vi) güçlü prattognozik eğilim, Bu da onu nesneleri manipüle etmeye ve hedeflerine ulaşmak için ön ayaklarıyla aktif olarak denemeye yönlendirir. Buna inanılmaz bir kinestetik zeka eklenmelidir ki bu onu bir türHayvan dünyasından Nureyev, hareketini uzay ve zamanın üç boyutluluğunda mutlak bir hassasiyetle yönetebilen, olağanüstü akrobasi yapmak için vücudun yapısını derhal düzelterek ve cerrahi hassasiyetle avına saldırdı.

 

Köpeğin sosyal zekası çok farklıdır ve kedi tarafından geliştirilen bedenin yönetimi kadar rafine edilmiş ekip dinamikleri oluşturma ihtiyacına dayanır. Bu durumda, öncekilerle kıyaslanamayan ve yine de istisnai olan başka bilişsel performanslarımız da var, örneğin: i) ünlü "kim, ne yapıyor" da özetlenen grup içindeki belirli rolleri tanımlama yeteneği ve bireysel becerilerin temeli; ii) koordineli eylemler ve işbirliğinin çalışıldığı işbirlikçi oyun etkinlikleri yoluyla takımın bir araya toplanması ve koordinasyonunu destekleme eğilimi; iii) arabuluculuk ve müzakere eğilimi ile sosyal grup içinde organize edilen ortak kuralların ve konumlandırmanın kabulü; iv) grubun tüm üyelerine karşı güçlü empatik eğilim, grup için kendini feda etmek ve zorluk çekenlere yardım etmek için çabucak koşmak için şüphesiz bir mesleği olan; v) uzmanlıklara, belirli bağlılık ilişkilerine, rütbe konumlandırmasına, her birinin davranışsal ve alışılmış özelliklerine göre grubun bir organizasyon şemasına sahip olmak; vi) iletişimsel koordinasyon eylemleri yoluyla eylem sırasında tek bir organ olarak nasıl hareket edileceğini bilmek. Buna ek olarak, kedinin konsantrasyonuyla karşılaştırılabilen keskin bir inatçı zeka vardır, ancak bu durumda vi) iletişimsel koordinasyon eylemleri yoluyla eylem sırasında tek bir organ olarak nasıl hareket edileceğini bilmek. Buna ek olarak, kedinin konsantrasyonuyla karşılaştırılabilen keskin bir inatçı zeka vardır, ancak bu durumda vi) iletişimsel koordinasyon eylemleri yoluyla eylem sırasında tek bir organ olarak nasıl hareket edileceğini bilmek. Buna ek olarak, kedinin konsantrasyonuyla karşılaştırılabilen yoğun bir inatçılık zekası vardır, ancak bu durumdaHedefe, pes etmeden ve her şeyden önce, operasyonel aşama sırasında kendisine teminat olan her şeyden dikkatinin dağılmasına izin vermeden doğrudan eylem .

 

İki zeka, iki biliş tarzı: köpek ve kedi bize böyle görünür! Kimin üstün kimin aşağı olduğunu merak etmek, hayatın bağlamını dikkate almadan kesinlikle kanat veya yüzgeç sahibi olmanın daha iyi olup olmadığını merak etmeye benzer. Köpek ve kedi yanımızda yaşıyorlar, ancak onlar son derece farklı iki hayvan, evcilleştirilmelerinin sadece farklı zamanlarda değil, her şeyden önce birbirine neredeyse zıt koşullarda gerçekleşmesi tesadüf değil. Köpekle ittifak , Paleolitik dönemin bir meyvesidir ve eğer istersek, ağızda kalan tat, yaşamın bu özel boyutundan bugün hala etkilenmektedir. Göçebeliğe dayalı bir zekadırHala köpeğin duygusal bağlarının içinde olan, yürüyüşün neredeyse rezonansla ilişkinin güçlendiği yerin en önemli noktası haline geldiği başıboş bir yaşamda. Avcı ve toplayıcının ihtiyaçları, küçük geçim kaynağına, araştırma yollarına, küçük toplumu ortak eylem yoluyla savunma ihtiyacına dayanıyordu. İnsan ve köpek bu belirsizlik ve hareket özgürlüğü zemininde buluştu, izleri takip etmek, büyük Pleistosen avını korkutmak, kendilerini diğer hominidlerin ve kurtların ortak saldırılarından korumak için.

 

Öte yandan, kedi ile ittifak , Neolitik devrim için ölümcüldür ve şu anda Hestia, evin koruyucu tanrısı, doğurganlık ve ev güvenliği anlamını yeniden önermektedir. Mısır panteonunda evin, hasadın, doğurganlığın ve asonansla dişiliğin koruyucusu olan Bastet olarak görülmesi tesadüf değildir. Kedi bir anlamda ocağın gerçek meleğiydi , kemirgenlerin istilasını kontrol edebilen süpürücü ve tehlikeli yılanlar da dahil olmak üzere evin girintilerine yuva yapabilecek tüm tehlikeli oda arkadaşlarına karşı nöbetçi. Kedinin bireysel zekası bu nedenle onun erdemiydi, önce sinantropiyi ve sonra evcilleştirmeyi onaylayan güçlü nokta.

 

Kedinin zekası bu nedenle ev içi etkileşimde oynanır.ve bazen yanlış yorumlanabilen bir takım nitelikler sergiliyor. Bir örnek, kediyi tilki ile birleştiren Pinokyo kitabında Collodi tarafından şaşırtıcı bir şekilde damgalanmayan, çoğu zaman aldatma sanatı haline gelen kurnazlıkla verilir, aynı zamanda uzun bir muhteşem gelenekten gelen bir aldatma klişesi. Perrault'un Çizmeli Kedi'sinde gösterildiği gibi, kurnazlık, yoksulluk ve yoksulluk içinde olanlar için tek silah, rahatlamak için bir kontrpuan ve statüko. Ama aynı zamanda, kediye benzeyen ve dişiliğin genellikle tehlikeli önyargılı sinerji bulduğu baştan çıkarma ve aldatıcı baştan çıkarma sanatıdır. Gerçekte kedi yalnızdır - ve bu küçülmek değil, gelişmek anlamına gelir - kendi tarzını yaratmış ya da istersek onu yeniden bulmuş bir hayvan. küçük avları avlamak ve bir başkası için av olmaktan kaçınmak; bu yüzden gizlilik, dikkat, şaşırtma ve eşit derecede şaşırmama zekasının satrancı haline geldi. Bir kedi bize ya da evdeki bir mobilyaya sürtündüğünde, baştan çıkarıcı bir niyeti yoktur, sadece hayatta kalmanın büyük agonunda başarıyı garantileyebilecek tek yaşam boyutuna sahip olmaktır. Kedide aldatma ve şehvet yoktur, sadece kendine yetme sanatı vardır. o, hayatta kalmanın büyük agonunda başarıyı garantileyebilecek tek yaşam boyutuna sahip olmaktır. Kedide aldatma ve şehvet yoktur, sadece kendine yetme sanatı vardır. o, hayatta kalmanın büyük agonunda başarıyı garantileyebilecek tek yaşam boyutuna sahip olmaktır. Kedide aldatma ve şehvet yoktur, sadece kendine yetme sanatı vardır.

 

Köpeğin zekası ise, göz alabildiğine uzanan bir dünyaya atılmış bir hayvanın zekasıdır ; Marinetti'nin zorunlu "çürümeye gitme" zorunluluğunun , avangart ve fütürist bir slogandan daha fazlasını temsil ettiği büyük Avrasya bozkırlarıdır. ısrar etme yeteneği, grup bütünlüğü, yorgunluğa direnme gerekliliğinden bir erdem haline getiren uzak bir dünyanın aynası.

 

Eğer kedinin evren toplanır, gizli, çöl, çünkü Libya kökenli, böcekler, kertenkele ve kemirgenler açık gökyüzü ve sürüleri oluşan bu manzara yaygın aşı boya ile boyanmış zemin ve kamuflaj kendilerini kıvrımları içine kayma, köpeğinkiSisli, neredeyse Avalon'un, ağır bulutları kovalayan ay manzarasında yankılanan ulumaların, yiyecek bir şeyler aramak için çaresizce arayış içinde tek sıra halinde geçilmesi gereken buzlu bir zeminin fotoğrafı, neredeyse tam zamanında, büyük. Bu nedenle, kedi her şeyden önce soğuktan korkuyorsa ve onu her zaman evin en sıcak yerlerinde bulmamız tesadüf değil, köpek boğucu sıcağa dayanamaz ve kendini baş aşağı fırlatmaktan korkmaz. gemi, bazı küçük boy ve kısa tüylü ırklar hariç.

 

Ancak yine, iki hayvanda farklı bir ışıkta parlayan bilişsel stildir. Kedi, Alice'in Cheshire Kedisi gibi, küçük alanlarda toplanmış, aniden ortaya çıkıp kaybolabilen, chthonik , taklitçi ve sessiz bir varlıktır . Köpek çok hantal, her zaman ayaklarımızın ortasında, kokularımızı paylaşmaya ve kelimenin tam anlamıyla kendi yüzümüze atmaya istekli. İnsan vücudunu temizleme saplantısından atıkları bir kum tabakası altına saklamaya, yiyeceğe neredeyse dikkatsiz yaklaşımdan şüpheli yola kadar, her türlü yaşam formunda biraz küçümseyici, zaman zaman titiz görünen bu bağımsız davranış. suya yaklaşır, köpeğin kendiliğinden organik ifadesini dengeler, ki bu neredeyse mutlu göründüğü gibi osuruklarının ağırlığını koklamamıza ya da saçmalamamız, bize saç serpmemize ya da tekrar tekrar bizi yalamamıza izin vermekten mutlu görünüyor. ayaklarımızın kokusunu alabildiği veya burnunu arka tarafımıza doğrultabildiği yedinci cennet.

 

Köpek her şeyi paylaşmak istiyorve her şeyden önce organik kokuların gökkuşağı: Hiçbir şey dikkatini, biyolojik kökeni ne olursa olsun pislikle aşırı tabakalanmış şehrin bir köşesinden daha fazla çekemez. Öte yandan, tüm bunları insan merkezli bir bakış açısıyla analiz edersek, kedinin temiz ve sağduyulu olduğunu, köpek ise gerçekten kirli bir varlık olduğunu söyleyeceğiz. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, bazı dinlerde köpek domuzla saf olmayan bir varlık olarak ilişkilendirilirken, kedi kuşlar gibi eterik ve manevi boyuta yükseltilir. Bunların hiçbiri. Bu yine iki hayvanın farklı zekasının bir sonucudur. Bir solist olarak kedi, bir muammacı olarak becerilerine güvenir, rakibini şaşırtmaya hazırdır, bu nedenle kendi belirleyici yükünü azaltmaya özen göstermek, dedikleri gibi, bir hayatta kalma "zorunluluktur".

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Eski köpek diyeti Ω yağ asitleri: gözlerde var, bağırsaklarda da var

Petfood Forum, dünyanın dört bir yanından evcil hayvan maması